auto" alt="Maak jij deze veel voorkomende fouten bij het huren van een auto?"/>

Maak jij deze veel voorkomende fouten bij het huren van een auto?

Vanwege de pandemie zullen stedentrips niet meteen bovenaan het lijstje met favoriete vakantiebestemmingen staan. Toch willen we weer graag op reis zodra de situatie het toelaat. Een individuele rondreis is dan een veel aantrekkelijker alternatief. Maar de kosten van een huurauto kunnen soms hoog oplopen. Met deze tips kun je veel geld besparen op de huur van een auto in het buitenland.

Zodra het licht weer op groen staat, kunnen we voorzichtig onze vakanties gaan boeken. Na meer dan een jaar COVID snakken veel mensen naar wat hoognodige ontspanning en afleiding. De manier waarop we onze vakantie vieren zal wel anders zijn dan we voorheen gewend waren. Overvolle stranden, volgepropte metro’s en lange wachtrijen voor bezienswaardigheden slaan we liefst even over. Maar als we geen gebruik kunnen maken van het stedelijke openbaar vervoer, zullen we ons eigen vervoer moeten regelen. Een auto huren is dan de perfecte oplossing. Zo kom je op plaatsen die anders moeilijk te bereiken waren en vermijd je drukke toeristische plekken.

Voorbereiding

Voordat je je hele route uitstippelt, moet je eerst controleren of je wel in aanmerking komt voor een huurauto. Vanzelfsprekend heb je een rijbewijs nodig, maar veel autoverhuurbedrijven hanteren ook een minimum leeftijdsvereiste. Zij kunnen weigeren om een auto te verhuren aan bestuurders onder de 25 jaar. Het is ook mogelijk dat ze een zogenaamde jonge bestuurderstoeslag in rekening  brengen. Je doet er dus goed aan om de voorwaarden te lezen om vervelende verrassingen te voorkomen.

Reserveren

Als niets jou meer in de weg staat om een auto te huren, kun je online je auto gaan reserveren. Vrijwel alle autoverhuurbedrijven zullen je vragen om een aanbetaling te doen met je creditcard. Wees altijd voorzichtig als je financiële transacties verricht op het internet. Ga in elk geval na of de betaalomgeving beveiligd is en schakel het liefst ook nog een beveiligde verbinding in door gebruik te maken van een VPN. Zo minimaliseer je de kans dat cybercriminelen aan de haal gaan met jouw betaalgegevens.

Je kunt bovendien zelf kiezen met welke VPN-server in welk land je verbinding maakt. Als je een VPN-server selecteert in het land waar je op vakantie gaat, kun je zelfs veel geld besparen. Het komt namelijk veel voor dat autoverhuurbedrijven verschillende bedragen rekenen afhankelijk van je IP-adres. Door het IP-adres van de gekozen VPN-server te gebruiken, zul je de laagste tarieven zien. Je kunt VPN gratis installeren, maar bespaar liever niet op je digitale privacy en veiligheid. Voor de prijs van twee koppen koffie per maand heb je een optimale bescherming.

Ophalen

Je hebt een lange vliegreis achter de rug en in de rij gestaan voor de paspoortcontrole. Dan moest je nog een tijdje wachten bij de bagageband. Wanneer je eindelijk het vliegveld uitstapt, kun je niet wachten om je auto op te halen en je vakantie te beginnen. De autoverhuurbedrijven weten dat je haast hebt en hier kunnen dan ook een aantal zaken misgaan.

 Neem de tijd om het contract goed door te lezen voordat je je handtekening zet. Vraag ook om samen de huurauto te controleren op eventuele beschadigingen. Wees heel kritisch en laat elk krasje opschrijven. Neem ook foto’s van de volledige auto. Als je een huurauto tijdens je reis beschadigt, zul je daarvoor een flinke rekening gepresenteerd krijgen. Zorg ervoor dat je bewijsmiddelen, zoals foto’s en notities, hebt om later op terug te kunnen vallen.

Onderweg

De verhuurder wil de auto uiteraard onbeschadigd terug. Jij bent dus financieel aansprakelijk voor alle schade aan de auto tijdens de periode waarin je deze huurt. En de kosten voor de reparatie van deze schade kunnen vaak heel hoog uitvallen. Let daarom goed op als je dat bergdorpje met die smalle straatjes besluit in te rijden, of dat landelijke weggetje met die losliggende stenen inslaat. Verdiep je ook in de lokale verkeersregels. Als je een verkeersovertreding begaat met je huurauto, komt de boete uiteindelijk toch bij jou terecht.

Terugbrengen

Breng de huurauto ruim op tijd terug. Plan dit bijvoorbeeld niet in een uur voordat je vliegtuig vertrekt. Zorg voor voldoende tijd om met de verhuurder de auto na te kijken en de eindafrekening op te maken. Let ook op het tijdstip waarop je de auto volgens de huurovereenkomst in moet leveren. Als je te laat bent, kan de verhuurder je zomaar een dag extra in rekening brengen.

"/>

Wonen

De voordelen van slimme stekkers

Ze zijn er in vele soorten en maten: slimme stekkers! Ze zijn er ook in vele prijsklassen. Het is de basis om jouw huis ook slimmer te maken. Van koffiezetapparaat tot broodrooster en van lamp tot zonnescherm: met de slimme stekker is het mogelijk om ze te veranderen naar slimme apparaten. Steeds meer mensen kiezen […]

29 juli 2020

"/>

Wonen

Huis verkopen: Wat is mijn woning waard en welke factoren spelen een rol?

En dan wil je je huis verkopen en moet het bekende bordje met ‘te koop’ in de tuin. Dan moet ook de waarde van je woning bepaald worden of beter: de vraagprijs. Maar wat is je woning eigenlijk waard? Waar hangt deze waardebepaling allemaal van af? Het is maar net wat de gek ervoor geeft […]

17 juli 2019

"/>

Wonen

Thuis spelen met een huisdier? Zo maak je dat nog leuker

Huisdieren hebben aandacht nodig en wat is er dan leuker dan samen te spelen. Het is echt niet voldoende om je hond of een kat een speeltje te geven om zichzelf daarmee alleen te vermaken. Het is belangrijk om ook samen te spelen en er zijn verschillende manieren om dat thuis extra leuk te maken. […]

30 december 2020

Hot tub"/>

Wonen

Tips om ultiem te genieten van je tuin

Het is juni, de zomer is van start gegaan en dat betekent dat we weer meer tijd in de buitenlucht gaan doorbrengen. Hou jij ook zo van de buitenlucht en ben je benieuwd hoe je jouw tuin kunt omtoveren in de ultieme plek om lekker van het zonnetje te genieten? Lees dan vooral verder, want […]

8 juli 2019