Huis verkopen: Wat is mijn woning waard en welke factoren spelen een rol?

En dan wil je je huis verkopen en moet het bekende bordje met ‘te koop’ in de tuin. Dan moet ook de waarde van je woning bepaald worden of beter: de vraagprijs. Maar wat is je woning eigenlijk waard? Waar hangt deze waardebepaling allemaal van af?

Het is maar net wat de gek ervoor geeft

In principe is je huis waard wat de koper er voor over heeft. Niets meer en niets minder. Of in de volksmond: het is maar net wat de gek ervoor geeft. Toch weet je dat op voorhand niet en moet je dus zelf de waarde bepalen en een vraagprijs vaststellen, deze moet uiteraard wel marktconform zijn. De waardebepaling is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Uiteraard spelen de maten een rol; Wat is de staat van het huis, hoe is de oppervlakte en was is de grootte van het perceel? Ook de woonplaats en de ligging zijn cruciaal voor de waardebepaling, zoals ook recente transacties van woningen in de buurt een rol spelen.

Drie rekenmethodes voor de slimme makelaar

Ook het voorzieningenniveau speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van de prijs, net als de bereikbaarheid. Aan de hand van deze gegevens kan er al een schatting worden gemaakt door de makelaar die verder handige rekenmethodes heeft om tot een bepaling van de waarde van het huis te komen. Dit kan hij doen middels de vergelijkingsmethode methode, via de courantheid bepaling of via de historische kostprijs berekening. Tools genoeg om de waarde van de woning te bepalen.

De waardebepaling van de woning

De waardebepaling van een woning is overigens iets anders dan de vraagprijs van een woning. Bij de totstandkoming van de vraagprijs wordt vaak al ruimte gelaten om te kunnen onderhandelen en om nog wat in prijs te kunnen dalen. Ook de vraagprijs kan soms de wenkbrauwen doen fronzen. Soms wordt een huis al heel erg scherp aangeboden. Dit kan te maken hebben met de persoonlijke omstandigheden van de verkoper. Door diverse persoonlijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld scheidingen is het mogelijk om een huis goedkoper te krijgen. Stellen die uit elkaar gaan zullen snel het huis willen verkopen, wat ten goede komt voor de vraagprijs voor de koper.

Wil je zelf een huis verkopen? Dan kun je de waardebepaling eventueel simpel uitbesteden via deze pagina: https://www.kadasterdata.nl/woningwaarde. Hierdoor ontvang je een realistische waardebepaling en kun je hierop de vraagprijs van het huis afstellen.

Share