" alt="4 tips om de levensduur van je matras te verlengen"/>

4 tips om de levensduur van je matras te verlengen

Geen enkel matras heeft het eeuwige leven. Op een gegeven moment is de koek echt op. Dit geldt ook voor je dekbed en hoofdkussen. Toch zijn dit vaak dingen waarbij je de levensduur vrijwel niet kunt verlengen. Bij een matras ligt dit anders. Hoewel het matras natuurlijk nooit eeuwig mee zal kunnen gaan, kun je er wel alles aan doen om hier zo lang mogelijk van te genieten. Maar hoe pak je dat precies aan? In dit artikel geven we 4 tips om de levensduur van jouw matras te verlengen.

1. Gebruik een topmatras

Een topmatras is een goede manier om jouw matras wat extra rust te gunnen. Hierbij zorg je ervoor dat er minder druk op het matras zelf komt te staan. Daarnaast zorgt het topmatras ervoor dat al het vocht, huidschilfers, haren en andere bacteriën in dit matras blijven en niet in je traditionele matras. Hierdoor blijft je eigen matras echt veel langer mooi. Een topmatras kan zelf ongeveer drie tot vijf jaar gebruikt worden. Daarna moet deze vervangen worden of kun je weer op je eigen matras gaan slapen. Hiermee zorg je er al snel voor dat je gemiddeld vijf jaar langer met je matras kunt doen. Toch weer mooi meegenomen! Bovendien vinden veel mensen het ook nog eens veel lekkerder slapen.

2. Gebruik een kwalitatief hoeslaken

Het hoeslaken vormt een dunne beschermingslaag tussen jou en het matras. Daarom is het slim om voor een kwalitatief hoeslaken te kiezen. Een materiaal wat niet alleen antibacterieel werkt, maar ook nog eens heerlijk slaapt. Zo zorg je ervoor dat een groot gedeelte van het hoeslaken het transpiratievocht opneemt, zodat dit eenvoudig weggewassen kan worden.
Je kunt er ook voor kiezen om nog een extra molton of matrasbeschermer te gebruiken. Dit neemt voor een groot deel al het vocht, huidschilfers en bacteriën opneemt. Deze molton of matrasbeschermer kun je vervolgens eenvoudig wekelijks met het beddengoed mee wassen.

3. Draai het matras regelmatig om

Kuilvorming is één van de grootste oorzaken voor lichamelijke ongemakken tijdens het slapen. Dit ontstaat doordat er continu op dezelfde plaats veel druk wordt uitgeoefend. Na verloop van tijd zal het matras dan ook nog onvoldoende steun aan het lichaam bieden. Dit kun je echter eenvoudig voorkomen door het matras regelmatig om te keren. Zowel in de lengte als de breedte. Hiermee zorg je ervoor dat het gewicht evenredig over het gehele matras wordt verdeeld en er niet één plek is waar extra veel druk wordt uitgeoefend. Soms helpt het ook om verschillende matrassen om te wisselen. Vaak slaapt een ander weer veel beter op het matras, omdat deze weer een geheel andere druk op het matras uitoefent.

4. Blijf ventileren

Het is natuurlijk in iedere ruimte van belang om goed te ventileren, maar dit geldt zeker voor de slaapkamer. Hierbij is het niet alleen belangrijk om de slaapkamer zelf te ventileren, maar je moet er ook zeker aan denken om het matras te ventileren. Hiermee zorg je ervoor dat het nachtelijke transpiratievocht opdroogt en niet te diep in het matras trekt. Hierdoor krijgen bacteriën minder goed de kans om zich te nestelen en ontstaan er minder snel nare luchtjes.
Maak daarom na het opstaan niet direct je bed op, maar sla deze open en zet het raam open. Zo laat je eerst het vocht verdampen, alvorens je het bed weer opnieuw opmaakt.

"/>

Wonen

Meer kleur in het interieur is dé trend van 2021

We zijn allemaal toe aan een beetje kleur en vrolijkheid in ons leven. Na een grauwe periode slaan we enthousiast onze vleugels uit en dat zien we ook terug in de interieurtrends van dit jaar. We grijpen terug naar natuurlijke materialen en kleuren in combinatie met kleurrijke maar tegelijkertijd warme accenten. Dé absolute modekleur van […]

11 april 2021

"/>

Wonen

4 tips om het licht in je huis te regelen

Het is een van de belangrijkste elementen in ons leven: het licht. Het zorgt er onder andere voor dat we productiever en goed gehumeurd zijn. In de zomer is het belangrijk dat we genieten van het licht dat de zon ons biedt en in de winter moeten we genieten van de juiste verlichting binnenshuis. Er […]

2 december 2020

"/>

Wonen

Hoe onderhoud je tuinmeubelen?

Tuinmeubelen bieden je de mogelijkheid om gezellig met vrienden te dineren, te genieten van het mooie weer in de zomer, enzovoorts. Reden genoeg om de tuinmeubelen periodiek van onderhoud te voorzien! Hoe ga je om met de verschillende soorten tuinmeubelen? Op welke manier voorkom je dat je deze al snel moet vervangen? In dit artikel […]

29 juli 2020

"/>

Wonen

Vissen voor in je vijver

Je hebt een vijver in de tuin aangelegd? Gefeliciteerd! De grote vraag is nu natuurlijk welke vissen je daarin wilt laten rondzwemmen. Er zijn prachtige vissen verkrijgbaar, maar het is wel zaak om je te verdiepen in de verzorging ervan. Als je zonder enige kennis van zaken aan het inrichten van je vijver begint, kon […]

16 november 2020