" alt="4 tips om de levensduur van je matras te verlengen"/>

4 tips om de levensduur van je matras te verlengen

Geen enkel matras heeft het eeuwige leven. Op een gegeven moment is de koek echt op. Dit geldt ook voor je dekbed en hoofdkussen. Toch zijn dit vaak dingen waarbij je de levensduur vrijwel niet kunt verlengen. Bij een matras ligt dit anders. Hoewel het matras natuurlijk nooit eeuwig mee zal kunnen gaan, kun je er wel alles aan doen om hier zo lang mogelijk van te genieten. Maar hoe pak je dat precies aan? In dit artikel geven we 4 tips om de levensduur van jouw matras te verlengen.

1. Gebruik een topmatras

Een topmatras is een goede manier om jouw matras wat extra rust te gunnen. Hierbij zorg je ervoor dat er minder druk op het matras zelf komt te staan. Daarnaast zorgt het topmatras ervoor dat al het vocht, huidschilfers, haren en andere bacteriën in dit matras blijven en niet in je traditionele matras. Hierdoor blijft je eigen matras echt veel langer mooi. Een topmatras kan zelf ongeveer drie tot vijf jaar gebruikt worden. Daarna moet deze vervangen worden of kun je weer op je eigen matras gaan slapen. Hiermee zorg je er al snel voor dat je gemiddeld vijf jaar langer met je matras kunt doen. Toch weer mooi meegenomen! Bovendien vinden veel mensen het ook nog eens veel lekkerder slapen.

2. Gebruik een kwalitatief hoeslaken

Het hoeslaken vormt een dunne beschermingslaag tussen jou en het matras. Daarom is het slim om voor een kwalitatief hoeslaken te kiezen. Een materiaal wat niet alleen antibacterieel werkt, maar ook nog eens heerlijk slaapt. Zo zorg je ervoor dat een groot gedeelte van het hoeslaken het transpiratievocht opneemt, zodat dit eenvoudig weggewassen kan worden.
Je kunt er ook voor kiezen om nog een extra molton of matrasbeschermer te gebruiken. Dit neemt voor een groot deel al het vocht, huidschilfers en bacteriën opneemt. Deze molton of matrasbeschermer kun je vervolgens eenvoudig wekelijks met het beddengoed mee wassen.

3. Draai het matras regelmatig om

Kuilvorming is één van de grootste oorzaken voor lichamelijke ongemakken tijdens het slapen. Dit ontstaat doordat er continu op dezelfde plaats veel druk wordt uitgeoefend. Na verloop van tijd zal het matras dan ook nog onvoldoende steun aan het lichaam bieden. Dit kun je echter eenvoudig voorkomen door het matras regelmatig om te keren. Zowel in de lengte als de breedte. Hiermee zorg je ervoor dat het gewicht evenredig over het gehele matras wordt verdeeld en er niet één plek is waar extra veel druk wordt uitgeoefend. Soms helpt het ook om verschillende matrassen om te wisselen. Vaak slaapt een ander weer veel beter op het matras, omdat deze weer een geheel andere druk op het matras uitoefent.

4. Blijf ventileren

Het is natuurlijk in iedere ruimte van belang om goed te ventileren, maar dit geldt zeker voor de slaapkamer. Hierbij is het niet alleen belangrijk om de slaapkamer zelf te ventileren, maar je moet er ook zeker aan denken om het matras te ventileren. Hiermee zorg je ervoor dat het nachtelijke transpiratievocht opdroogt en niet te diep in het matras trekt. Hierdoor krijgen bacteriën minder goed de kans om zich te nestelen en ontstaan er minder snel nare luchtjes.
Maak daarom na het opstaan niet direct je bed op, maar sla deze open en zet het raam open. Zo laat je eerst het vocht verdampen, alvorens je het bed weer opnieuw opmaakt.

"/>

Wonen

Bereid je woning voor op de herfst

Het duurt gelukkig nog even voordat het écht herfst is, we genieten momenteel nog volop van de zomer. Alleen voordat je het weet staat de herfst weer voor de deur dus dan ben je maar liever goed voorbereid! De verandering van zomer naar herfst is vrij groot, daarom is het van belang dat je jouw […]

26 augustus 2019

"/>

Wonen

Waar let je op bij het kopen van goede werkschoenen?

Als je bezig bent in de tuin zit een ongeluk in een klein hoekje. Zorg er dan ook voor dat je beschermd bent. Wat voor bescherming je nodig hebt ligt natuurlijk wel aan het soort werk wat je doet. Als we het over werkschoenen hebben, kunnen dit ook verschillende soorten zijn, heb je een stalen […]

28 april 2020

"/>

Wonen

Welke voordeur staat leuk bij jouw woning?

Naast dat jouw voordeur bij jezelf in de smaak moet vallen is het ook het eerste wat anderen zien van jouw woning. En hoewel je een boek nooit op zijn kaft moet beoordelen zegt jouw voordeur toch zeker iets over jouw stijl. Elk element van de deur heeft zijn eigen meerwaarde. Van de grootte en […]

25 maart 2021

"/>

Wonen

Heb ik recht op huurtoeslag?

Gratis geld ontvangen van de overheid om jouw kamer / appartement mee te kunnen betalen. Dit klinkt te mooi om waar te zijn hè? Niet iedereen heeft recht op huurtoeslag en voor veel studenten is dit nogal onduidelijk. Rooming.nl heeft uitgezocht of jij in aanmerking komt om huurtoeslag te krijgen, hieronder staan de voorwaarden op […]

8 januari 2019